25 lis Soki naturalne warzywne – co daje ich picie?
Każdy z nas przynajmniej raz w życiu widział piramidę żywieniową. Zdajemy więc sobie sprawę z tego, że podstawą zdrowego odżywiania są owoce i warzywa. Węglowodany, które się w nich znajdują, w połączeniu z białkiem i tłuszczem są paliwem dla naszego organizmu. Dietetycy zgodnie twierdzą, że rozkład posiłków każdego człowieka powinien opierać się na pięciu daniach, które będą zawierać w sobie warzywa i owoce. Czy jednak faktycznie dbamy o to, aby taka ich ilość znalazła się codziennie w naszym jadłospisie? Czy dostarczamy do naszego organizmu wszystkich niezbędnych składników żywieniowych?
Świeże warzywa a obróbka termiczna
Obróbka termiczna, gotowanie, pieczenie, czy też smażenie, przyczyniają się do tego, że warzywa tracą witaminy i wartości odżywcze. Można jednak zastosować innych model ich spożywania, który z pewnością będzie nie tylko korzystnie wpływać na funkcjonowanie organizmu, ale pozwoli także kubkom na języku cieszyć się niepowtarzalnym smakiem warzyw i owoców. Takim rozwiązaniem są soki naturalne warzywne, które można pić codziennie. Ważne, aby były one wytwarzane ze świeżych składników, dzięki czemu dostarczymy naszemu organizmowi wszystkiego, co jest mu niezbędne.
Świeże soki naturalne zawierają enzymy, minerały i witaminy, które są łatwo przyswajalne i błyskawicznie się wchłaniają przez organizm. Picie jednej szklanki dziennie takiego soku poprawia nasze zdrowie, oczyszcza ciało, dodaje energii i przyspiesza regenerację organizmu. Jakie jeszcze zalety ma spożywanie takich soków?
Świeże soki naturalne z warzyw oczyszczają organizm
Picie soków naturalnych z warzyw jest jednym z najlepszych sposobów na detoksykację naszego organizmu i do tego jednym z najszybszych. Po świecie krąży wiele teorii mówiących o tym, że mogą one leczyć choroby i niektóre z nich są prawdziwe. W obecnych czasach niezwykle popularna jest terapia antynowotworowa, która w dużej mierze opiera się na sokach, opracowanych 80 lat temu przez Maxa Gersona. Stosując rygorystyczny reżim żywieniowy, potrafił wyleczyć swoich pacjentów, którzy cierpieli na nowotwory i inne choroby. Zalecał on, aby pić jak największą ilość soków naturalnych z warzyw i owoców, w celu oczyszczenia nerek i dostarczenia organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Warto dodać, że w sieci znaleźć można dowody na skuteczność tej metody leczenia nowotworów.
Lepsze wchłanianie witamin i minerałów ze świeżych soków warzywnych
Wyobraźmy sobie, że próbujemy zjeść każde warzywo lub owoc z prostego przepisu na sok. Z pewnością zajęłoby nam to sporo czasu, a samo trawienie w żołądku mogłoby zająć nawet kilkanaście godzin. W przypadku soków sytuacja ma się zgoła odmiennie. Podczas wyciskania warzyw i świeżych owoców, wydobywamy wszystkie enzymy, witaminy i minerały, które się w nich znajdują. Dzięki temu uzyskujemy jeden z najłatwiej strawnych produktów na świecie, który bardzo szybko i łatwo się wchłania. Dodatkowo nie obciążą on żołądka i jest idealnym rozwiązaniem dla osłabionych i chorych osób, które potrzebują zastrzyku energii oraz niezbędnych witamin do walki z infekcją.
Spowalnianie procesów starzenia się przy pomocy soków naturalnych z warzyw
Soki naturalne warzywne to także bardzo dobry stymulant, dzięki któremu spowalniane są procesy starzenia się. Zawierają one przeciwutleniacze, chroniące naszą skórę przed uszkodzeniami wyrządzonymi przez wolne rodniki, które są produktami ubocznymi tlenu. Wolne rodniki niszczą lipidy, które znajdują się w naszym naskórku i doprowadzają do zniszczenia jego naturalnej bariery ochronnej. W ten sposób skóra robie się bardziej przesuszona i podatniejsza na podrażnienia. Następnie uszkodzeniom ulegają włókna kolagenowe i elastyny. Regularne spożywanie soków naturalnych warzywnych powoduje, że do organizmu dostarczane są niezbędne składniki, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami.